2006-07-27

Om vallhundar


Falstaff och Baron är vallhundar. I sina gener har de mer eller mindre bevarat förmågan att hålla en fårflock samlad och att driva den på det sätt och i den riktning som föraren – herden – bestämmer.

Flera gånger har vi varit på vallningsläger på Ekebergs gård i Blekinge, och det är upplevelser som vi och hundarna ofta och gärna tänker tillbaka på med stor glädje.

Tyvärr har vi inte lyckats eller orkat med att hjälpa hundarna att utveckla sina talanger. Det är tråkigt att inte kunna ge dem tillfälle att utföra det arbete som de ursprungligen är avsedda och avlade för, eftersom vi aldrig har haft tillfälle att träna regelbundet. Tillgången på får har varit alltför dålig, för att inte säga obefintlig.

Bilderna är tagna för flera år sedan. På bilden överst föser Baron flocken genom en grind, och här nedan flankerar han den i full fart och håller den samlad. Han har nästan samma färg som fåren och syns knappt, men jag kan lova att han är där. Och dessutom att han mycket väl vet vad han gör!

1 kommentar:

Lena sa...

Det är fantatiskt att se vallhundar in action! Har också sett en vallhund på järnvägsstationen i Göteborg. Han vallade människorna. Fullt sjå eftersom de inte skulle åt samma håll. Lite synd var det allt om den hunden.

Google Analytics