2006-12-25

Om en julkrubba

Vi beundrade tidigare idag den vackra julkrubban i kyrkan i Skövde.

Den är sevärd och fin, liksom många andra julkrubbor i kyrkorna så här års. Där ser man den Heliga Familjen, omgiven av herdar och deras djur: får, åsnor och kameler.

Det som gladde oss särskilt i Skövde var att det inte bara var de sedvanliga österländska motiven. Jodå, de fanns där. Men dessutom ser vi att en HUND står på vakt! Svart, morsk, lite hotfull vakade han över idyllen.

Jag tänkte: såklart att en hund måste finnas i julkrubban! Som vallhundar - och därmed kontrollerande herdarnas hjordar - hade Baron och Falstaff helt säkert fått en viktig uppgift.

Nåja, vid tiden för Jesu födelse fanns inte Baron eller Falstaff. Men kanske någon av deras förfäder? För visst måste det under julnatten ha funnits plats för hundar. Som vakter, vallare, boskapshundar - eller kanske bara för att visa Maria, Josef och barnet tillgivenhet, ömhet, glädje och tacksamhet.

För sådant är Falstaff och Baron MYCKET bra på!

2 kommentarer:

Anonym sa...

God Jul igen Bengt! Helt ovetande om din blogg idag, skriver jag först i min och läser sedan här, och ser att vi har tagit exakt samma bild idag!!
La också märke till den svarta hunden, han såg lite malplacerad ut. Men givetvis har du rätt Bengt, han har en given plats hos gudabarnet!
Kram Kathi

Anonym sa...

Den svarta hunden i krubban är vår flat coated retriever Castor, 4 år i februari. Han satt modell i 5 timmar, i julkrubbefabriken, och fick som belöning sådant hundgodis som du också berättat om.

Google Analytics